"Noi înşine"



Aceste imagini sunt destinate actualilor elevi (seria 2013/2014). Am hotărât să păstrez şi postările vechi pentru că foştii mei elevi se reîntorc din când în când să-şi revadă fostele activităţi.

joi, 30 decembrie 2010

Zonele oraşului

Cea de-a doua oră de activitate a dus la clarificarea cunoştinţelor despre zonele oraşului. Activitatea a dovedit în finalul ei o bună cunoaştere a localităţii natale şi a contribuit la înţelegerea necesităţii fiecărui tip de zonă. Am devenit cu toţii mai mândri că locuim în Buzău şi ne dorim să ştim mai mult.

miercuri, 29 decembrie 2010

Oraşul nostru- Zonele oraşului

Prima activitate despre "Oraşul nostru" s-a desfăşurat ca o drumeţie prin oraş. Ne-am reamintit care sunt cele mai importante clădiri, instituţii şi zone ale oraşului şi am desfăşurat această primă parte a cursului pe teren. Pe baza a ceea ce am văzut în această deplasare vom construi lecţia "Zonele oraşului" planificată a se desfăşura în program.

duminică, 23 mai 2010

Banii şi tranzacţiile bancare

În acest curs elevii au învăţat ce sunt banii şi de ce sunt ei importanţi pentru comunitate.

Obiective:


  • identificarea condiţiilor în care banii pot fi schimbaţi în bunuri sau servicii;

  • descoperirea modului de utilizare a banilor într-o comunitate tipică.

sâmbătă, 22 mai 2010

O nouă afacere

În acest curs elevii s-au familiarizat cu întrebările la care trebuie să răspundă un întreprinzător înainte de a începe o afacere: Ce? Cum? şi Pentru cine? După înţelegerea etapelor în luarea deciziilor li s-a propus să decidă care ar fi cea mai bună idee de afacere pentru magazinul gol din posterul "Cum funcţionează o comunitate".

marți, 2 februarie 2010

Statul şi rolul lui într-o comunitate

Prin identificarea serviciilor pe care statul le aduce membrilor unei comunităţi, elevii s-au familiarizat în acest curs cu rolul şi funcţiile economice ale statului. Tot în acest curs au învăţat despre taxele pe care trebuie să le colecteze statul, de ce sunt necesare şi ce se întâmplă cu ele.

Minunatele gogoşi

În acest curs elevii au analizat diverse metode de a produce gogoşi, având în vedere creşterea productivităţii şi îmbunătăţirea calităţii produselor.
Obiective:
  1. definirea procesului de producţie
  2. compararea metodei "de la A la Z" cu metoda specializării pe operaţiuni de fabricaţie
  3. explicarea faptului că strategia de fabricare a unui produs se alege în funcţie de tipul produsului pe care dorim să-l obţinem.

Cele trei "firme" producătoare de "gogoşi" s-au numit: "Gogoaşa bucuroasă", "Gogoaşa Yamie" şi "Gogoaşa delicioasă".

La finalul activităţii au înţeles cât de important este modul cum se organizează activitatea de producţie şi că profitul unei afaceri se realizează prin participarea tuturor.

Importanţa meseriei de pompier pentru comunitate

Pe data de 18 noiembrie 2009 elevii clasei a III-a A înv. Iosif Gabriela şi a II-a B instit. Andrei Romica am desfăşurat această activitate înscrisă în Global Entrepreneurship Week. Elevii au făcut cunoştinţă cu membrii echipei ISU Buzău şi cu echipamentele folosite de aceştia pentru intervenţii. Prin cunoaştere directă şi conversaţii dirijate elevii au conştientizat importanţa meseriei de pompier pentru comunitate, au înţeles, de asemenea, rolul statului pentru finanţarea activităţilor bugetare şi necesitatea achitării de către contribuabili a taxelor şi impozitelor către stat.

luni, 25 ianuarie 2010

Cum funcţionează o comunitate







Prima activitate "Cum funcţionează o comunitate" a urmărit:
  • identificarea diverselor tipuri de meserii dintr-o comunitate;
  • conştientizarea faptului că într-o comunitate oamenii trăiesc şi muncesc împreună;
  • înţelegerea oportunităţilor antreprenoriale dintr-o comunitate.


După ce elevii au denumit şi descris meseriile părinţilor lor, au studiat posterul "Cum funcţionează o comunitate". Analiza posterului i-a ajutat pe elevi să descopere varietatea de meserii necesare unei comunităţi, să înţeleagă că prin practicarea unei meserii beneficiază şi cel care lucrează dar şi membrii comunităţii. Au înţeles că funcţionarea unei comunităţi implică atât de multe activităţi economice şi atât de multe meserii deoarece nevoile oamenilor sunt la fel de numeroase şi au explicat ce meserie doresc să practice când vor fi mari şi de ce le-au ales. Trebuie însă să se gândească bine şi la faptul că doar prin şcoală se pot pregăti să devină profesionişti bine pregătiţi în domeniul pe care-l vor alege.
Cu ajutorul imaginilor autoadezive au realizat propria comunitate şi au completat cu propriile desene firmele şi lucrătorii pe care i-ar fi dorit în localitatea lor. Şi-au mai imaginat cum ar fi dacă peste tot ar fi doar verdeaţă şi flori, curăţenie şi locuri de joacă pentru copii. Acasă au scris o compunere despre Paula (instalatoare), cu ajutorul întrebărilor, personaj descoperit în posterul afişat în timpul activităţii.





























Junior Achievement- program internaţional de educaţie antreprenorială

Organizaţia Junior Achievement România (JAR) implementează programe adresate tinerilor, elevi şi studenţi. Are misiunea de a pregăti tânăta generaţie pentru a reuşi în epoca de piaţă. JAR este parte a Junior Achievement Worldwide, USA şi Junior Achievement- Young Entreprise, Europe, cu o activitate de peste 40 de ani pe piaţa educaţională europeană.
Clasa a III-a A, anul şcolar 2008-2010, Şcoala "Episcop Dionisie Romano" Buzău a ales implementarea programului "Comunitatea noastră". Acesta prezintă elevilor importanţa educaţiei la locul de muncă. Tratarea secvenţială îi ajută pe elevi să înţeleagă lumea lor economică şi îi pregăteşte pentru viaţă. Vor învăţa despre concepte şi aptitudini economice şi de afaceri, despre cum pot să-şi asume responsabilităţi cooperând cu ceilalţi şi stabilindu-şi obiective personale. Ca forţă de muncă, ei vor învăţa despre valoarea muncii, despre tipurile de muncă pe care oamenii le fac şi despre aşteptările patronilor sau antreprenorilor. Consumatorul decide cum să aloce, să repartizeze resursele limitate pe care le are.
Scopurile programului "Comunitatea noastră" sunt:
  • suplimentarea programei de studii sociale cu concepte şi aptitudini legate de economia de piaţă şi de comunitatea de afaceri;
  • dezvoltarea interesului elevilor pentru afaceri;
  • creşterea înţelegerii elevilor asupra modului în care funcţionează o comunitate;
  • sprijinirea elevilor în a descoperi rolurile jucate de oameni în economia unei comunităţi, ca angajaţi (forţă de muncă) şi consumatori;
  • conştientizarea de către elevi a importanţei educaţiei pentru viitorul lor.